Magányos videojátékosok?

Nagyon sok mai felvetés és sztereotípia mutat arra valamint terjeszti azt az információt, hogy a videójátékosok magányos lelkek, akik a szobájukban ülnek egész nap és mást sem csinálnak csak játszanak. Vajon igaz ez?

Fizikailag alapvetően igen, hiszen nagyon sok esetben a játékosok otthon, a szobájuk kényelmében egyedül vannak az adott légtérben és ott játszanak. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ő magányos lenne. Ahhoz, hogy megtudjuk az-e jobban bele kell merülnünk, hogy mi is lehet amivel ő éppen játszik.

A videójátékokat alapvetően két fő csoportba foglalhatjuk, amik az egy játékos (singleplayer) és a több játékos (multiplayer) játékok. Melyik mit is jelent és mi alapján választjuk ezeket? Az egyjátékos játékok a legtöbb esetben egy-egy sztori és egy világ köré épülnek, ahol a játékos, egy (vagy néha több) karakter életét, történetét befolyásolja, játssza végig. Mondhatni ez egy magányosabb változat, hiszen itt alapesetben nincsenek játékos társaid, azonban nyújthat egy olyan élményt, mint az olvasás, csupán itt a történet következő lapjaiba neked is van beleszólásod, cserébe viszont a képi világ adott és nem a te fantáziádra van bízva.

A többjátékos játékok máris egy sokkal összetettebb részt képeznek ebből a szempontból, hiszen itt ugyan egy virtuális tömeg része a játékos, az sok esetben lehet a saját döntése, hogy mennyire érintkezik másokkal vagy vesz részt az online szociális játék életben. Egyik legnagyobb és legismertebb képviselője a többjátékos világnak az MMO (Massively Multiplayer Online) játékok, ahol hatalmas számú játékos egy közös világban „él”, játszik, fejlődik a karakterével és alakítja a saját történetét valamilyen szinten és így próbálja megtalálni a helyét és szórakozását. Ezeket a játékokat lehet magányos farkasként is játszani, felfedezni mindent egyedül, legyőzni, amit csak tudunk, de a létszám miatt előbb utóbb mindig belefutunk más játékosokba. Egyik legnagyobb MMORPG játék a mai napig a World of Warcraft, amivel milliók játszanak világszerte és egy-egy szerveren is egyszerre rengeteg ember van, tehát fizikai képtelenség abban a virtuális világban teljesen egyedül maradni.

Persze elnéptelenedhetnek a szerverek a játékoknál a fejlesztés hiánya miatt, vagy mert csökken a hype, azonban a fejlesztők ilyenkor összevonják ezeket más szerverekkel, így fent tartva a létszámot.

Léteznek továbbá más olyan jellegű multiplayer játékok, amik nem mmo jellegűek. Fps, moba, sport és még rengeteg játék van, ami kimondottan csapat igényű, és a játékbeli célok eléréséhez, a győzelemhez szükséges a kooperáció és a kommunikáció. Ilyen játékok például a nagyon sokak által ismert Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Overwatch, Tom Clancys: Rainbow Six Siege és még sorolhatnánk. Ezáltal lehet, hogy valaki bizony egyedül ül a szobájában, de emellett a társaságával beszélget egy kommunikációs platformon, és igazából azt lehet, hallani, hogy kiabál a mikrofonba. Ez már csak a játékos hozzáállásától, játék és társaság igényétől függ. Egy-egy összeszokott gamer brigád épp olyan jó baráti társaság lehet, akár az osztálytársakkal kialakított kapcsolat.

A videójátékozás mint magányos program nem helytálló definíció tehát, mindenképpen meg kell vizsgálnunk az adott játékos kört, vagy játék kört, aminek a játékosait célozzuk. Gondoljuk át mit is tartunk magányos vagy társasági programnak, és válasszuk azt amit legjobban élvezzünk. Legyen az akár a leghosszabb single player játék vagy a legnagyobb rage egy Lol meccs közben a társaidra.

Jó játékot!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük