Milyen sport is az e-sport?

Jelenleg is sokan küzdenek hazánkban az e-sport, sportként való elfogadásáért, azonban ez még mindig egy lassú folyamat. Mégis nagyon fontos ügy az elfogadása, mert ezáltal tud a legtöbbet fejlődni és így szerezhet komolyabb támogatókat.

Fantáziáljunk el egy kicsit a dolgon. Mi lenne, ha már valóban sportnak számítana az e-sport, akkor pontosan melyek közé is tartozna?

Mivel az elektronikai eszközök nem igazán tűrik jól a vizet és nehéz elképzelni, hogy medencében laptoppal rohangásszanak a jövőben a játékosok így a vízi sportok közül talán ki is zárhatjuk.
A labdajátékok közül is kizárhatjuk, habár vannak szimulátorok (FIFA, NBA) amik pont ezeket emulálják és ezen videójátékokkal lehet az e-sportot talán a legjobban népszerűsíteni hazánkban, de valójában a labda sehol sem jelenik meg fizikai valójában.

Igaz nagy versengés van a Bit’em Up játékok (Mortal Kombat, Tekken) közben, de azért odáig senki sem megy el, hogy valóban megüsse az ellenfelét vagy egy teljes verekedésbe kezdjen, így a küzdősportok közül is kiesik.

A technikai sportoknál, mint például a Rally és Forma 1, mindenki gyors autóval száguldozik, de különbséget az tesz a járművek között ( a pilótákon kívül), hogy milyen alkatrészek alkotják azt a gépet. Technikai vonulata e-sportnak is van, ugyanis a versenyek online szakaszában, ahol mindenki különböző környezetben és különböző számítógépen játszik. Sokat számít a számítógép, a hozzá tartozó felszerelés és az internet kapcsolat minősége és sebessége.

A fizikai és szellemi sportok csoportosítása közül az utóbbiba tartozik, habár 6 – 8 óra ülés is igen megterhelő tud lenni a testünk számára, inkább az ellenfél lépésére tett megfelelő reakción van a hangsúly az e-sportban, mintsem fizikai fölénybe kerekedni riválisunkon (erre talán egyetlen kivétel a Just Dance lehet).

Viszont egy új kategóriát is alkot az e-sport a szellemi sportok közt, megteremtve a szellemi csapat sportot. Hiszen nem könnyű egy öt fős csapatnak együtt mozogni, kommunikálni, de ki tudják fejleszteni azt a csapatmunkát, amely bármelyik játékot segíthet nekik megnyerni. És ez a kommunikáció épp olyan aktív, ha nem aktívabb mint bármely más csapat sportban. Természetesen az e-sportnak is van egy-egy elleni verziója (például a kártyajátékok), de az igazán ismert videojátékok csatái mind csapatban zajlanak.

Összegezve az e-sport egy olyan szellemi egyéni és csapatsport, ami folyamatos fókuszt, kommunikációt, reakcióidőt, gyors gondolkodást igényel és bizony valós versenysorozatokon vesznek részt az emberek. És minden olyan szellemi és fizikai esemény, amit versenyszerűen lehet űzni, sportnak számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük